Zorg41 Summit 2016 


In 2041 heeft de vergrijzing haar hoogtepunt bereikt: iedere 10 werkende Nederlanders dragen dan zorg voor 9 niet-werkende Nederlanders. Deze toenemende vraag naar zorg vergt toekomstbestendige oplossingen. Tijdens de Zorg41 Summit kwamen 220 key stakeholders in de zorg en welzijnssector samen om in co-creatie versneld zorginnovaties te realiseren.  Dit gebeurde onder andere door middel van de Health Innovation Challenge en verschillende workshops gericht op ondernemerschap in de zorg en in het onderwijs.

De workshops
De Zorg41 Summit ging van start met vier verschillende workshops:

  • Innovatie & Ondernemerschap voor zorgorganisaties in samenwerking met het Instituut voor Briljante Mislukkingen. Lees hier meer. 
  • Strategisch Scenariodenken in de Zorg in samenwerking met EY. Lees hier meer.
  • Strategisch Scenariodenken in de Zorg in samenwerking met deRotterdamseZorg. Lees hier meer.
  • Werksessie Samen Lerend Werken in samenwerking met Broedplaats Rotterdam en Zorgpact. Lees hier meer. 

 

Strategisch Scenariodenken staat in het teken van het vergroten van de wendbaarheid van een organisatie door strategisch om te gaan met onzekerheden. Tijdens de workshop Innovatie & Ondernemerschap kregen de deelnemers inzicht in hoe start-ups werken en hoe dit in de zorgwereld toegepast kan worden. Tot slot gingen de deelnemers van de werksessie Samen Lerend Werken aan de slag met de thema’s van het Zorgpact. 

De sprekers
Het plenaire gedeelte van de Zorg41 Summit werd gevuld met ‘usual en unusual’ suspects. Noud van den Boer, DGA Koninklijke Van den Boer Groep, Paul Iske van het Instituut voor Briljante Mislukkingen en Mark Venekamp, manager Stichting Humanitas, gaven hun blik op co-creatie en zorginnovatie. Noud van den Boer bracht dit vanuit zijn unieke concept FoodforCare, Paul Iske besprak de kunst van het falen en Mark Venekamp vroeg ons na te denken over het verpleeghuis van de toekomst. 

De publicatie
“Patiënten moeten meer zelfregie nemen”, klinkt het steeds vaker in de zorg. Maar wat is zelfregie eigenlijk? In hoeverre nemen mensen nu al zelfregie? En hoe kunnen we het mensen makkelijker maken om zelfregie te nemen? Op 3 november werd de nieuwe Jong SMO publicatie: “Van Zelfregie naar Zorginnovatie” gepresenteerd. Deze publicatie bevat een bundeling van essays en interviews over zelfregie, ieder geschreven met een andere bril. Door deze beelden te delen en te vergelijken neemt dit abstracte begrip concretere vormen aan. Een vorm waardoor we vooruit kunnen kijken naar nieuwe samenwerkingen en innovaties in de zorg. U kunt de publicatie hier bestellen.